Viatjar amb mascotes

Què fer amb la nostra mascota?

És la pregunta habitual quan un decideix fer un viatge o programar unes vacances.

Si la decisió és no portar-lo amb nosaltres de viatge, necessitareu temps per buscar una residència. Podeu acudir a les que us interessin per proximitat, característiques o ubicació, visitar les instal·lacions, parlar amb els cuidadors, comprovar els serveis que tenen i comprovar si compten amb atenció veterinària, etc.

Un cop decidit, seria bo acostar-s’hi algun dia amb el gos, i fins i tot deixar-lo passar una nit. En aquest cas, caldrà donar els vostres telèfons de contacte i incloure allò que pugui ser necessari perquè el gos no trobi res a faltar.

Abans de portar-lo a una residència, serà imprescindible acudir al veterinari, a fi que us aconselli allò necessari per evitar el contagi de possibles malalties.


Viatjar amb mascotes

En cas de desplaçaments fora del territori nacional i per evitar la difusió de malalties a persones o a altres animals, cal tenir en compte, tant a l'anada com a la tornada, diferents aspectes que us indiquem a continuació.

El primer que hem de fer és visitar al veterinari perquè realitzi un reconeixement a l'animal.

Cal planificar el viatge amb temps i tenir en compte la documenatció necessària per a desplaçaments fora d'Espanya.

Identificació i vacuna de ràbia

El principal requisit per a viatjar a qualsevol país és que l’animal estigui degudament identificat i vacunat de la ràbia.

La primera vacunació s’ha d’efectuar, com a mínim, 21 dies abans de viatjar. L’animal ha de tenir, almenys, 12 setmanes (en el moment de la primovacunació) + 21 dies per poder viatjar (període d’immunitat).

Si es tracta d’una revacunació, la vacuna s’ha d’aplicar dins el període d’immunitat establert pel fabricant.

Totes les dades han de constar a la cartilla, al passaport i/o al  certificat de salut de l’animal.

Consultar amb l’ambaixada/consulat del país de destinació

Cada país estableix uns requisits als animals visitants (model de certificat d’importació específic, certificat oficial d’exportació visat per l’ambaixada o consolat).

Passaport

És el document necessari perquè els animals de companyia puguin viatjar per la Unió Europea o accedir-hi des d’altres països. Cal comprovar amb el veterinari que el model de passaport està vigent.

Certificat de salut de l’animal

Des de l'1 de gener de 2023, és necessari per a viatjar fora de la Unió Europea. L’emet un veterinari/ària clínic/a col·legiat/da, que certifica que l’animal no presenta símptomes de malalties infecto-contagioses, que està vacunat de la ràbia i en condicions de viatjar, així com qualsevol altre punt exigit pel país de destí. Sol tenir una validesa màxima de 10 dies, però aquesta circumstància varia segons el país de destí.

Consulteu el llistat de veterinaris col·legiats autoritzats amb accés a CEXGAN.

NOTA: Aquest llistat és informatiu i inclou els veterinaris que s'han registrat voluntàriament. Per conèixer si un veterinari, no inclòs en el llistat adjunt, té accés a CEXGAN, podeu contactar directament amb el professional o el centre veterinari.

Tornada

En cas de viatjar amb gossos, gats i/o fures a un país que no pertanyi a la Unió Europea, cal tenir en compte els protocols establerts per a la tornada a Espanya i informar-se amb antelació d’aquest punt per evitar molèsties.

Per a més informació podeu consultar l’enllaç d’importació de CEXGAN o parlar amb el consolat o l’ambaixada espanyols del país d’origen

Certificat oficial d’exportació

      En cas que exportem un animal, caldrà acompanyar el certificat de salut de l’animal amb un certificat oficial d’exportació. Es tracta d’un document expedit pels serveis veterinaris oficials de les àrees d’agricultura de les delegacions i subdelegacions del Govern espanyol. S’haurà d’expedir segons els procediments del país de destí.

       

      Més informació

      Podeu contactar amb l’Àrea Funcional d’Agricultura i Pesca de la Delegació del Govern a Barcelona (c/ Bergara, 12, tel: 93 520 96 75 / 93 520 92 20) o consultar l’enllaç d’exportació del CEXGAN.

      També podeu enviar un correu a qualsevol d’aquestes adreces electròniques:

      mascotas.barcelona@correo.gob.es

      sanimalaeropuerto@correo.gob.es

      LLISTAT DE CENTRES ADHERITS A CEXGAN

      Atès el gran número de sol·licituds d’informació sobre els centres veterinaris que poden emetre certificats CEXGAN, podeu consultar el cercador de Centres veterinaris homologats del COVGi.

      L’objectiu és facilitar que els propietaris dels animals de companyia puguin contactar amb els veterinaris/àries col·legiats/ades que estiguin donats d’alta a CEXGAN amb més facilitat.